Γενικά για το Πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα “MEET” ή “Mediterranean Experience of Ecotourism” (Μεσογειακή Εμπειρία Οικοτουρισμού), ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2015. Αποτελεί ένα στρατηγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 10 χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας μέσω του European Neighborhood Partnership Instrument – “Mediterranean Sea” Programme (ENPI Med). Το “MEET” είναι ένα πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 5.000.000 € (συγκεκριμένα 4,999,966), από τα οποία το 90% προέρχεται από το ENPI Med και το υπόλοιπο 10% από συγχρηματοδότηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη μιας ενοποιημένης στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός οικοτουριστικού μοντέλου για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Περιοχές που θα προωθεί καλύτερη εποχιακή κατανομή της τουριστικής ροής. Βασικός πυλώνας της πρωτοβουλίας είναι το Ευρωπαϊκό Charter για τον Βιώσιμο Τουρισμό και η εδραίωση ενός συνεκτικού δικτύου μεταξύ των προστατευόμενων περιοχών.
Αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος “MEET” είναι:
- Παραγωγή κεντρικών οδηγιών για το σχεδιασμό του Οικοτουρισμού στις Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογειακής Λεκάνης.
- Σύναψη διεθνούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της συνεργασίας στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού στη Μεσογειακή Ζώνη (Σχήμα Σχεδιασμού Οικοτουρισμού στη Μεσόγειο)
- Κατάλογος οικοτουρισμού του προγράμματος, με προσφορά οικοτουριστικών πακέτων σε 20 Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου (2 προστατευόμενες περιοχές ανά χώρα)
- Δίκτυο των περιοχών του προγράμματος “MEET”, που θα διαχειρίζεται τον κατάλογο και θα κεφαλαιοποιεί τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων
- Τουλάχιστον 6 συμπλέγματα τοπικών και σχετιζόμενων με τον οικοτουρισμό, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που θα αναπτύξουν οικοτουριστικά προϊόντα για επιλεγμένες αγορές, ξεκινώντας από Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία και Η.Β.
- τη δημιουργία στρατηγικής επικοινωνίας οικοτουρισμού, που θα θέτει ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ενώ τα αποτελέσματα του προγράμματος θα διανέμονται σε διεθνές επίπεδο.
- τη συλλογή των Καλύτερων Πρακτικών στον οικοτουρισμό σε διεθνές επίπεδο.
- την ανάλυση των προσδοκιών των οικοτουριστών και Tour Operators σε τέσσερις αγορές (Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία και Η.Β).
- την ενσωμάτωση σχετικών οργανισμών διαμόρφωσης πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο “Advisory Panel on Eco-tourism” και τη διοργάνωση 3 διεθνών συναντήσεων για τα αποτελέσματα του προγράμματος
- την επιλογή 2 προστατευόμενων περιοχών από κάθε μια από τις 10 συμμετέχουσες χώρες, για το σχεδιασμό και τη δοκιμή πιλοτικών προϊόντων οικοτουρισμού.
- την εδραίωση Γραμματείας για την υποστήριξη του δικτύου και την προώθηση του καταλόγου σε επιλεγμένους Tour Operators
- την εδραίωση συνεργασίας με άλλα προγράμματα σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό.
- την επίτευξη αποτελεσματικών πολιτικών διατήρησης της βιοποικιλότητας και του τοπίου, τόσο χερσαίου όσο και θαλάσσιου,
- την ενοποίηση της οικοτουριστικής εμπειρίας και την ενσωμάτωση της σε ένα κοινό προφίλ με έδρα το βουνό ΚΑΙ τη θάλασσα και όχι κάθε ένα ξεχωριστά,
- την περιβαλλοντική αφύπνιση και ενημέρωση τόσο των επισκεπτών όσο κυρίως των τοπικών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων για την περιβαλλοντική και οικονομική σημασία του θαλάσσιου τμήματος του Εθνικού Δρυμού, πέραν την χρήσης των πόρων αυτού για κατανάλωση.
- την ολιστική προβολή του Εθνικού Δρυμού μέσω ενώ εναλλακτικού τρόπου οικοτουριστικής εμπειρίας, που θα ξεπερνά την απλή διάσχιση του Δρυμού, την κατανάλωση φαγητού, το κολύμπι στις νότιες ακτές και την επιστροφή στα αστικά κέντρα.
- την επίτευξη εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης του τοπικού εισοδήματος μέσω της ήπιας ανάπτυξης δραστηριοτήτων που είναι ήδη κομμάτι της περιοχής αλλά και επέκτασης της υπάρχουσας τουριστικής περιόδου.
- τη διατήρηση, ενίσχυση και προβολή της υπάρχουσας πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας ως μια από τις βασικές συνιστώσες της οικοτουριστικής εμπειρίας.
- Προστασία και διατήρηση των ενδιαιτημάτων που περιγράφονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ
- Προστασία και διατήρηση των σπάνιων, απειλούμενων ενδημικών και προστατευόμενων ειδών χλωρίδας, με έμφαση στα είδη που περιγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΕ
- Προστασία και διατήρηση των σπάνιων, απειλούμενων ενδημικών και προστατευόμενων ειδών πανίδας,
- Προστασία και διατήρηση των σπάνιων, απειλούμενων ενδημικών και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας
- Προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
- Προστασία της αισθητικής του ορεινού τοπίου
- Έλεγχος των δραστηριοτήτων με προώθηση εναλλακτικών μορφών με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση
- Συνέχιση και ενίσχυση της δυναμικής αλληλεπίδρασης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος
- Ενίσχυση και υποστήριξη των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος (αρχιτεκτονική κληρονομία, πολιτισμική κληρονομιά, οικονομικές δραστηριότητες)
- Επίτευξη βιωσιμότητας μέσω καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων και ρυθμίσεων για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων