logo

Σεμινάριο: “Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, πλούτος για το οικοσύστημα, πλούτος για τον τόπο”

Σεμινάριο για ενηλίκους με θέμα «Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, πλούτος για το οικοσύστημα, πλούτος για τον τόπο»


Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων Ημερίδα Ευαισθητοποίησης Ενηλίκων για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού στο Ξυλόσκαλο (το οποίο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού), την Κυριακή 26 Μαΐου 2013.

Μετά το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Βάμου Φώτη Ποντικάκη, ο δασολόγος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Αντώνης Μπαρνιάς μίλησε για το ρόλο των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Οι περιοχές NATURA 2000 προστατεύονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαιτίας της σημαντικής τους βιοποικιλότητας, των σπάνιων ειδών ζώων και φυτών που φιλοξενούν και λόγω του σπουδαίου ρόλου που παίζουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς είναι ο μοναδικός στην Κρήτη και πρόσφατα πρόσθεσε στην αρμοδιότητά του ολόκληρη την Κρήτη και άλλες περιοχές και διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων του Δασαρχείου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών ιδρυμάτων και οικολογικών οργανώσεων. Πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση του Φορέα Διαχείρισης. Τα χρήματα από τα εισιτήρια πηγαίνουν στο «Πράσινο Ταμείο» στην Αθήνα και είναι υπό τη διαχείριση της κεντρικής κυβέρνησης, όπως και όλα τα χρήματα του «Πράσινου Ταμείου».

Από πλευράς της Διεύθυνσης Δασών ο Δήμος Δημητρίου αναφέρθηκε στη σημαντική βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων όπως ο κρητικός αίγαγρος, ο γυπαετός αλλά και φυτών αρκετά από τα οποία είναι ενδημικά της Ελλάδας και της Κρήτης. Ο Εθνικός Δρυμός έχει μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων, ενώ η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει τα Λευκά Όρη αλλά και θαλάσσιο τμήμα στο Λιβυκό πέλαγος όπου πιθανόν φωλιάζει η απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Η Σαμαριά έχει επίσης σημαντική αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία, πέρα από το οικονομικό όφελος που υπάρχει με τους χιλιάδες επισκέπτες της κάθε καλοκαίρι.

Από τη Διεύθυνση Δασών ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική κρίσης που αντιμετωπίζουμε και το σημαντικό ρόλο που παίζουν στην αντιμετώπισή της προστατευόμενες περιοχές όπως ο Εθνικός Δρυμός. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη λαθροθηρία μέσα στον Εθνικό Δρυμό αλλά και στη συγκομιδή σπάνιων και απειλούμενων φυτών παρά την απαγόρευση. Πρότεινε την καλλιέργεια σε εκτάσεις του Ομαλού βοτάνων που θα μπορούσαν να αποφέρουν πρόσθετο εισόδημα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Η διευθύντρια Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη μίλησε για την αξία του Εθνικού Δρυμού, τις προσπάθειες διαχρονικά της Διεύθυνσης Δασών για την προστασία του και τόνισε τη διάθεση της Διεύθυνσης Δασών για συνεργασία με άλλους φορείς και σχολεία για την ανάδειξη του πλούτου του Εθνικού Δρυμού.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου Δημήτρης Μιχελάκης και το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη παρουσίασαν το Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα σπήλαια της Ελλάδας στο φως» που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Αρετή Μαρματάκη και το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου Ελένη Δεσποτίδου παρουσίασαν το υπό ίδρυση νέο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ορειβατικά μονοπάτια Ε4-Ε6» που συντονίζει το ΚΠΕ Μαρώνειας από τη Θράκη με τη συμμετοχή και του ΚΠΕ Βάμου.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού.

\r\n[gview file=”http://www.samaria.gr/wp-content/uploads/Εθνικός-Δρυμός-Σαμαριάς-–-Διαχείριση-και-Προοπτικές.pdf” width=”400px” height=”400px” save=”1″]\r\n\r\n[gview file=”http://www.samaria.gr/wp-content/uploads/Το-Εθνικό-Δίκτυο-Περιβαλλοντικής-Εκπαίδευσης-για-τα-Ορειβατικά-Μονοπάτια-του-ΚΠΕ-Μαρώνειας.pdf” width=”400px” height=”400px” save=”1″]\r\n\r\n[gview file=”http://www.samaria.gr/wp-content/uploads/Εξετάζοντας-το-ρόλο-των-Φορέων-Διαχείρισης-μέσα-από-την-εμπειρία-του-Εθνικού-Δρυμού-Σαμαριάς.pdf” width=”400px” height=”400px” save=”1″]\r\n\r\n[gview file=”http://www.samaria.gr/wp-content/uploads/Το-Εθνικό-Δίκτυο-Περιβαλλοντικής-Εκπαίδευσης-για-τα-Σπήλαια.pdf” width=”400px”  height=”400px” save=”1″]\r\n\r\n 

Share This on...